Z całą pewnością spotkaliście się z produktami marki Davidoff, w tym z kawą sprzedawaną na jej licencji. Kawa Davidoff skąd pochodzi? Zastanawialiście się nad tym, co decyduje o jej aromacie i charakterystycznym smaku? Co warto wiedzieć o samej marce? Jakie są korzenie tej ekskluzywnej kawy? Zachęcam do lektury artykułu, dzięki któremu poznacie źródła i powody wybornego smaku kawy Davidoff!
Czym jest Arabica?
Nim przejdziemy do opisu źródeł tego niesamowitego napoju, opiszemy jedną z grup kaw. Te dzielą na trzy różne typy różniące się smakiem i sposobem uprawy. Są to arabica, robusta i liberica. Na potrzeby tego artykułu skupimy się na specyfice arabici. Nie da się jej pomylić z żadną inną grupą kaw. Cechuje się niską zawartością kofeiny. Jej stężenie w przygotowanym napoju nie przekracza 1%. Ma delikatny, subtelny smak z nutką kwasowości. Jej niesamowity aromat doceniany jest na całym świecie, więc nic w tym dziwnego, iż serwowana jest przez najbardziej prestiżowe kawiarnie funkcjonujące w centrach światowych stolic. Polecana jest ludziom niepijącym nagminnie kawy i cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Warto teraz skupić na pochodzeniu ziaren kawy Davidoff. O tym poniżej.
Źródła kawy Davidoff

Omówiliśmy arabice nie bez przyczyny. Kawa sprzedawana na licencji marki Davidoff jest bowiem klasycznym przykładem arabiki. Ten iście luksusowy produkt cechuje się lekko kwaskowatym posmakiem. Co decyduje o niesamowitych walorach smakowych tego napoju? Czynnikiem decydującym o wyjątkowości tej kawy jest miejsce i sposób uprawy. Chcąc poznać jej źródła, musimy skierować uwagę na kraje Ameryki Łacińskiej. To tam, na terenie górzystym funkcjonują plantację kawy, której ziarna przeznaczane są do produkcji kawy Davidoff. Uprawa odbywa się na poziomie od 900 do 1800 m.n.p.m. Miejsce uprawy jest nieprzypadkowe, ponieważ wpływa na głęboki i specyficzny smak kawy. Rośliny dojrzewają znacznie później niż gdziekolwiek indziej. Później też wydają owoce, w postaci ziaren kawy. Prócz wysokiego położenia plantacji, warto, jest też zwrócić uwagę na rodzaj gleb tam występujących i klimat. Dominują tam żyzne gleby wulkaniczne, na których wyrastają ziarna arabici o wspaniałej głębi smaku i aromatu. Temperatura w tym rejonie oscyluje między 15 a 25 stopni Celsjusza, a opady deszczu występują cyklicznie. Klimat, w którym uprawia się kawę, decyduje o jej wartości. To właśnie Ameryka Południowa jest matką ziaren arabici, które służą do produkcji kawy Davidoff.
Klasyczny podział w ramach marki
Kawa Davidoff nie jest monolitem. Na rynku znajdziemy rozmaite rodzaje kaw sprzedawanych w ramach tej marki. Powszechnie spotykanymi na rynku typami kaw Davidoff są:
- Rich Aroma
- Fine Aroma
- Expresso 57
- Café Creme
- Crema Intense
- Jade, Horizon, Azor
Jak widać, firma Davidoff oferuje ciekawy wybór arabici. Scharakteryzujmy samą markę. Jej historia również jest ciekawa.
Geneza marki
Skąd pochodzi marka Davidoff i czy kawa jest jej jedyną specjalnością? Wszystko zaczęło się ponad sto lat temu, kiedy to żyd pochodzący z Ukrainy uciekł przez carskimi prześladowaniami do Szwajcarii. Człowiek ten nazywał się Zino Davidoff. W Genewie założył sklepik oferujący towary luksusowe. Sprzedawano w nim zegarki, perfumy, cygara i kawę. Fascynacja kawą Zino Davidoffa była owocem podróży do Ameryki Południowej w 1925 roku. Wracał do niej regularnie, obserwując uprawę kawy i tytoniu. Zwiedził w ten sposób Brazylię, Kubę, Argentynę i Dominikanę. Z biegiem czasu firma się rozrastała, budując świadomość konsumentów. W 1980 roku założona została Grupa Zino Davidoff. Oferowała ona ekskluzywne wyroby niezwiązane z produkcją luksusowych papierosów. Aktualnie firma zatrudnia ponad 2700 pracowników i generuje przychody rzędu 1,5 mld euro. Jest uznawana za jedną z topowych marek tuż obok Coco Chanel czy Mercedes.
W jaki sposób pić kawę?
Ziarna arabiki znajdujące się w opakowaniach kawy Davidoff decydują o szlachetnym jej smaku. Wspomnieliśmy o tym powyżej. Polecamy ją degustować w porcelanowych filiżankach. Wybór naczynia ma znaczenie, ponieważ porcelana dłużej zatrzymuje ciepło. Alternatywnie możemy pomyśleć o kubkach termicznych. W trakcie degustacji dowolnej serii kaw Davidoff zaleca się przepłukiwać usta wodą. Choć brzmi to banalnie, to ma to swój głębszy sens. Płucząc co jakiś czas usta, pobudzamy swoje kubki smakowe. To z kolei prowadzi do intensywniejszych doznań w trakcie degustacji. Nim zasiądziemy do degustacji kawy, zważmy na to, czy nie jesteśmy po pikantnym posiłku. Zazwyczaj pijamy kawę z rozmaitymi dodatkami, takimi jak śmietanka czy cukier. Jeśli chcemy poczuć w 100% szlachetny smak kawy, to nie czyńmy tego.
Słowem podsumowania
Kawa Davidoff zawdzięcza swój unikatowy, szlachetny smak miejscu uprawy i technice palenia ziaren. Ziarna arabiki wykorzystywane przez markę Davidoff wyrastają na wzgórzach Ameryki Południowej. Wulkaniczne podłoże, wysokość temperatury panującej na górzystym terenie i regularność występowania tam deszczy dają wspaniałe owoce, dzięki którym możemy się cieszyć niebanalnym smakiem tej szlachetnej kawy. Arabica sprzedawana przez Tchibo na licencji Zina Davidoffa jest dzieckiem nie tylko południowo-amerykańskiego klimatu. Kawa Davidoff jest przede wszystkim owocem pasji założyciela sieci sklepów oferujących towary luksusowe, do których zaliczyć możemy zegarki, perfumy, skórzane paski i wyroby tytoniowe.