Witamina C jest niezwykle ważna dla zdrowia człowieka. Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich narządów. Organizm nie jest w stanie sam jej wyprodukować, dlatego konieczne jest dostarczanie jej wraz ze spożywanym pokarmem. Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest rozpuszczalnym w wodzie związkiem organicznym. Jest wchłaniany przez dwunastnicę i jelito cienkie.
Dlaczego ważne jest, aby wiedzieć, skąd pochodzi witamina C?
Wiadomo, że witamina C szczególnie wspiera odporność organizmu, choć ma o wiele cenniejsze właściwości. Kwas askorbinowy bierze udział w wielu procesach w organizmie. Jest doskonałym antyoksydantem, który pomaga zwalczać procesy starzenia, działa przeciwnowotworowo oraz usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Możemy ją dostarczyć do organizmu, spożywając pokarm, z którego pochodzi lub stosując suplementy. Kwas askorbinowy występuje głównie w owocach i warzywach. Zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 40-50 mg/dzień dla dzieci, 75 mg/dzień dla kobiet i 90 mg/dzień dla mężczyzn. W niektórych przypadkach lekarze zalecają wyższe dawki, zwłaszcza sportowcom, rekonwalescentom i kobietom w ciąży.
Gdzie jest najwięcej witaminy C?
Warzywa i owoce zawierają duże ilości kwasu askorbinowego i powinny być częścią naszej codziennej diety. Gdzie więc znajdziemy najwięcej witaminy C?
Dzika róża
Dzika odmiana posiada wiele właściwości terapeutycznych, dodatkowo posiada doskonałe walory estetyczne. Owoce dzikiej róży zawierają aż 500-700 mg witaminy C w 100 gramach owoców. Ponadto zawiera szereg witamin E, K, A, B, kwas foliowy oraz cenne flawonoidy.
Czarna porzeczka
100 gramów czarnej porzeczki zawiera 182 mg witaminy C, co również jest bardzo dobrym wynikiem. Owoce te są stosowane przy przeziębieniach, zapaleniu migdałków i infekcjach górnych dróg oddechowych. Czarna porzeczka zawiera fitocydy bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Ponadto posiada właściwości napotne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jest źródłem witaminy A, która działa kojąco na zmęczone oczy. Pektyna znajdująca się w tych owocach obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Papryka
100 gramów papryczek chili zawiera 139 mg witaminy C. Co ważne, pomimo obróbki termicznej warzywo to nie traci ważnych dla zdrowia witamin. Jest także źródłem fosforu, magnezu, potasu, witaminy E, karotenu i likopenu. Zawarte w papryczkach chili witaminy A, C i E pomagają skutecznie zwalczać oznaki starzenia się komórek, a także poprawiają stan naczyń krwionośnych i wzmacniają odporność. Przeciwutleniacze zawarte w Lipoken i innych paprykach mają właściwości przeciwnowotworowe. Jest także doskonałym źródłem kapsaicyny, która oczyszcza górne drogi oddechowe i działa rozgrzewająco.
Jarmuż
100 gram jarmużu zawiera 120 mg witaminy C. Ponadto jest świetnym warzywem, dzięki któremu możemy dostarczyć organizmowi sulforafan, związek chroniący organizm przed rakiem okrężnicy, płuc czy prostaty. Ponadto jarmuż zawiera również inne przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy. Warzywa są również źródłem witaminy A, witaminy K, żelaza, potasu, wapnia, manganu i miedzi. Posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi, poprawiające stan naczyń krwionośnych oraz przeciwzapalne.
Brokuł
100 gramów brokułów zawiera około 89 mg witaminy C. Dodatkowo jest warzywem dostarczającym organizmowi witaminę A, witaminę D i żelazo. Ponadto zawiera sulforafan, dzięki czemu należy do klasy flawonoidów. Ma właściwości przeciwnowotworowe i pozytywnie wpływa na stany wzroku.
Brukselka
To warzywo zawiera 94 mg witaminy C na 100 gramów. Dzięki niej dostarczymy organizmowi wielu cennych antyoksydantów (indole, karotenoidy, sulforafan). Oprócz witaminy C dostarcza również witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę K, potas i magnez. To warzywo pomaga chronić nas przed rakiem i chorobami wątroby. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym, zmniejsza ryzyko miażdżycy, poprawia pracę serca, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Jest także dobrym źródłem kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego kobietom w ciąży.
Nać pietruszki
100 gramów pietruszki zawiera około 170 mg witaminy C. Co ważne, już jedna łyżka posiekanej natki pietruszki dostarcza nam odpowiedniej ilości witaminy C. Dodatkowo dostarcza nam sporą ilość witaminy A, witaminy E, kwasu foliowego i żelaza.
Szpinak
100 mg szpinaku zawiera 68 mg witaminy C. To zielone warzywo zawiera również magnesy, wapń, witaminę K i mangan. Szpinak pozytywnie wpływa na mineralizację kości dzięki umiarkowanej ilości wapnia i fosforu. Dzięki zawartości karotenoidów, luteiny i zeaksantyny chroni wzrok i minimalizuje ryzyko zaćmy. Warzywa zawierają również przeciwutleniacze, więc spożywanie ich chroni nas przed różnymi nowotworami.